Skip to main content

Peixes Índice Evolución | Clasificación | A presenza dos peixes na cultura popular | Galería de imaxes | Notas | Véxase tamén | Menú de navegación"Regulation of body temperature in the white shark, Carcharodon carcharias"10.1007/s003600050092o orixinal10.1016/0300-9629(73)90490-8Proxecto educativo sobre os peixes na web da Xunta de Galicia64111933179r3523436ID99003015-37804017269-7fish-venomssh8504872600574027465608611676IDD005399

Peixes


Peixe león vermellovertebradosictioloxíataxonparafiléticotetrápodosmixínslampreacondrictiososteíctiosectotérmicostiburón brancobranquiaslocomocióncordadosCámbricocondrictiostetrápodoscelacantopeixes pulmonadosanfibioÁgnatosGnatóstomoslampreaspeixes viscososraiasquenllasChondrichtyesOsteichthyescartilaxeaberturas branquiaisaletasvexiga natatoriavivíparastecido óseoescamasbranquiasopérculosovíparoseurihalinosestenohalinoscatádromosanádromosgraxaQuenlla brancaHippocampus










Este é un dos 1000 artigos que toda Wikipedia debería ter

1000 12/16



Peixes




Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

(Redirixido desde "Peixe")





Saltar ata a navegación
Saltar á procura





Peixes
Rango fósil: Cámbrico - Actualidade

Mero xigante no Aquarium de Xeorxia
Mero xigante no Aquarium de Xeorxia

Peixe león vermello
Peixe león vermello



Clasificación científica












Reino:

Animalia


Filo:

Chordata

Subfilo:

Vertebrata

(sen clasif.):

Craniata

Superclase:

Pisces

clases

  • †Conodonta


  • Hyperoartia

    • Petromyzontidae (lampreas)

  • †Pteraspidomorphi

  • †Thelodonti

  • Anaspida


  • Cephalaspidomorphi
    • Galeaspida

    • Pituriaspida

    • Osteostraci



  • Gnathostomata (peixes con mandíbula)
    • †Placodermi


    • Chondrichthyes (peixes cartilaxinosos)

    • †Acanthodii


    • Osteichthyes* (peixes óseos)

      • Actinopterygii (peixes con aleta con radios)


      • Sarcopterygii (peixes con aletas lobuladas)

        • Coelacanthimorpha (celacantos)


        • Dipnoi (pulmonados)





Os peixes (Pisces) son animais vertebrados, ovíparos, acuáticos e con respiración branquial. A especialidade da zooloxía que se ocupa especificamente dos peixes chámase ictioloxía. O grupo dos peixes é un taxon parafilético, é dicir, un caixón de xastre definido pola exclusión dun taxon (os tetrápodos) doutro maior (os vertebrados), e non pola posesión de características derivadas comúns. Inclúense nesta definición os mixíns, a lamprea, os condrictios (ou peixes cartilaxinosos) e os osteíctios (ou peixes óseos), así coma diversos grupos relacionados extintos. A maioría dos peixes son ectotérmicos, é dicir, dependen de fontes externas para obter calor, o que provoca que a temperatura do seu corpo varíe segundo a temperatura do ambiente. Algúns dos grandes peixes coma o tiburón branco e o atún teñen unha temperatura máis alta de seu.[1][2] Como é propio dos primeiros vertebrados, son acuáticos e, a diferenza do que observamos nos tetrápodos, a respiración prodúcese por branquias situadas nas fendeduras da farinxe. A locomoción baséase nunha forma hidrodinámica, con movementos laterais do corpo auxiliados por extremidades que son aletas.


Os peixes son abundantes en tódalas masas de auga da Terra e poden ser atopados en case tódolos ambientes acuáticos, dende as correntes de alta montaña ata as zonas máis profundidades dos océanos. É un grupo moi heteroxéneo con preto de 32.000 especies, máis ca ningún outro grupo de vertebrados.




Índice





  • 1 Evolución


  • 2 Clasificación

    • 2.1 Clasificación zoolóxica


    • 2.2 Clasificación ecolóxica


    • 2.3 Clasificación gastronómica



  • 3 A presenza dos peixes na cultura popular

    • 3.1 Refraneiro



  • 4 Galería de imaxes


  • 5 Notas


  • 6 Véxase tamén

    • 6.1 Ligazóns externas


    • 6.2 Outros artigos





Evolución |


Os peixes orixináronse a partir doutros cordados contra o comezo do Cámbrico. Non se sabe con seguridade onde fixar a súa orixe.


Os condrictios son un grupo de vertebrados moi primitivos, pero moi exitosos evolutivamente, xa que as quenllas son animais antiquísimos que non cambiaron moito desde a súa orixe e que hoxe en día seguen sendo un grupo moi ben adaptado ao mundo.


Os vertebrados terrestres (tetrápodos) diferenciáronse a partir de peixes emparentados co celacanto ou os peixes pulmonados, e algunhas das primeiras formas están a metade de camiño entre o noso concepto de peixe e o de anfibio.



Clasificación |




.




.


Podemos clasificar os peixes segundo diferentes criterios:



  • Zoolóxico, que é o que seguiremos no seguinte apartado.


  • Ecolóxico: de mar ou de auga doce, peláxicos ou demersais, tolerantes ou non á salinidade, migratorios ou non etc.


  • Gastronómico: brancos ou azuis.


  • Económico: comestibles (de interese pesqueiro) ou non.


Clasificación zoolóxica |


Tradicionalmente divídense en Ágnatos (é dicir, sen mandíbula, infrafilo Agnatha) e Gnatóstomos ou mandibulados (infrafilo Gnathostomata). Hai autores que dan a estes taxons a denominación de superclase.


No primeiro grupo incluénse as lampreas (clase Cephalaspidomorphi) e os peixes viscosos (clase Myxini), que algúns autores non consideran verdadeiros vertebrados. No segundo grupo están os peixes cartilaxinosos (raias e quenllas, clase Chondrichtyes) e os peixes óseos (clase Osteichthyes).


  • Subfilo Vertebrata
    • Infrafilo Agnatha
      • Clase Cephalaspidomorphi

      • Clase Myxini


    • Infrafilo Gnathostomata
      • Clase Chondrichthyes

      • Clase Osteichthyes


Os peixes cartilaxinosos ou condrictios caracterízanse polo seu esqueleto formado exclusivamente de cartilaxe, aberturas branquiais non protexidas por opérculos, fociño alongado coa boca disposta na cara ventral, aletas carnosas e ríxidas (non pregables coma no caso dos peixes óseos) e ausencia de vexiga natatoria. A maioría das especies son vivíparas.


Os peixes óseos ou osteictios (ou peixes verdadeiros) posúen un esqueleto formado por tecido óseo, aletas sostidas por radios, pel cuberta por escamas e branquias cubertas por opérculos. A maioría son ovíparos.



Clasificación ecolóxica |


Os peixes, así coma outros organismos acuáticos, poden clasificarse ecoloxicamente pola súa tolerancia a distintas salinidades en eurihalinos ou estenohalinos, e tamén por outros aspectos da súa adaptación e hábitos (catádromos ou anádromos)



Clasificación gastronómica |


En alimentación, os peixes clasifícanse de acordo ó seu contido en graxa, carácter que está en relación inversa á súa dixestibilidade. A cantidade de graxa depende, principalmente, dos hábitos migratorios das distintas especies.


  • Peixes graxos ou azuis: cando posúen máis dun 5% de graxa. Adoitan ter a carne máis escura cá dos peixes brancos. Son especies migratorias e utilizan eses depósitos graxos para resistiren os desprazamentos. Achegan á dieta entre 100 e 200 calorías por 100 gramos.

    • Arenque, atún e bonito, peixe espada, salmón, xarda, xurelo etc.

  • Peixes magros ou brancos: con menos do 2%, polo que achegan á dieta entre 60 e 100 calorías por 100 gramos.

    • Abadexo, bacallau (fresco), dourada, escacho, faneca, linguado, peixe sapo, pescada, sargo etc.

  • Peixes semigraxos ou rosados: cando a porcentaxe de graxa oscila entre o 2% e o 5%.

Dentro dunha mesma especie, a graxa varía segundo a época do ano en que se capture. O salmón, por exemplo, adoita ter un 12% de graxa ou máis, pero despois da desova alcanza cifras de só un 1%.



A presenza dos peixes na cultura popular |



Artigo principal: Os peixes na cultura popular galega.


Refraneiro |


  • Non hai mellor rede que a que pilla o peixe.

  • O home e a pesca, ós tres días apesta.

  • O peixe grande sempre come ó pequeno.

  • Peixe algareado, cambio de tempo.

  • Peixe con ollos, á caixa.

  • Peixe con ollos, ó caldeiro.

  • Pola boca morre o peixe.


Galería de imaxes |



Notas |




  1. Goldman, K.J. (1997). "Regulation of body temperature in the white shark, Carcharodon carcharias". Journal of Comparative Physiology. B Biochemical Systemic and Environmental Physiology 167 (6): 423–429. doi:10.1007/s003600050092. Arquivado dende o orixinal o 06 de abril de 2012. Consultado o 12 October 2011. 


  2. Carey, F.G.; Lawson, K.D. (1.). "Temperature regulation in free-swimming bluefin tuna". Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology 44 (2): 375–392. doi:10.1016/0300-9629(73)90490-8. 



Véxase tamén |





Ligazóns externas |


  • Proxecto educativo sobre os peixes na web da Xunta de Galicia


Outros artigos |


  • Os peixes na cultura popular galega



Traído desde "https://gl.wikipedia.org/w/index.php?title=Peixes&oldid=5015843"










Menú de navegación


























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.480","walltime":"0.751","ppvisitednodes":"value":1349,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":22463,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":3616,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":14,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":9641,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":15,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 665.966 1 -total"," 66.12% 440.323 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 9.38% 62.478 1 Modelo:Listaref"," 8.13% 54.143 2 Modelo:Cita_publicación_periódica"," 6.32% 42.072 1 Modelo:Taxobox"," 4.06% 27.059 1 Modelo:Taxobox/núcleo"," 2.46% 16.401 2 Modelo:Icona_en_título"," 2.14% 14.254 1 Modelo:Commons"," 1.89% 12.577 1 Modelo:1000"," 1.63% 10.873 1 Modelo:Irmáns"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.258","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":5136607,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1310","timestamp":"20190412080627","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Peixes","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Peixes","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q152","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q152","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2005-08-15T00:27:33Z","dateModified":"2018-12-18T14:20:49Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Georgia_Aquarium_-_Giant_Grouper_edit.jpg","headline":"animais vertebrados acuu00e1ticos"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":149,"wgHostname":"mw1242"););

Popular posts from this blog

Wikipedia:Vital articles Мазмуну Biography - Өмүр баян Philosophy and psychology - Философия жана психология Religion - Дин Social sciences - Коомдук илимдер Language and literature - Тил жана адабият Science - Илим Technology - Технология Arts and recreation - Искусство жана эс алуу History and geography - Тарых жана география Навигация менюсу

Bruxelas-Capital Índice Historia | Composición | Situación lingüística | Clima | Cidades irmandadas | Notas | Véxase tamén | Menú de navegacióneO uso das linguas en Bruxelas e a situación do neerlandés"Rexión de Bruxelas Capital"o orixinalSitio da rexiónPáxina de Bruselas no sitio da Oficina de Promoción Turística de Valonia e BruxelasMapa Interactivo da Rexión de Bruxelas-CapitaleeWorldCat332144929079854441105155190212ID28008674080552-90000 0001 0666 3698n94104302ID540940339365017018237

What should I write in an apology letter, since I have decided not to join a company after accepting an offer letterShould I keep looking after accepting a job offer?What should I do when I've been verbally told I would get an offer letter, but still haven't gotten one after 4 weeks?Do I accept an offer from a company that I am not likely to join?New job hasn't confirmed starting date and I want to give current employer as much notice as possibleHow should I address my manager in my resignation letter?HR delayed background verification, now jobless as resignedNo email communication after accepting a formal written offer. How should I phrase the call?What should I do if after receiving a verbal offer letter I am informed that my written job offer is put on hold due to some internal issues?Should I inform the current employer that I am about to resign within 1-2 weeks since I have signed the offer letter and waiting for visa?What company will do, if I send their offer letter to another company