Vide Índice Plantación | Enfermidades | Véxase tamén | Menú de navegación6417ID4065174-5123986189673404012215892160582304VITVI1845001704220001350720001350753723927951969138-1105924112862963537NBNSYS000003364629760Vitis_viniferakew-2457006ID1189791299687279534000217VIVI59544ID
VitisPlantas medicinaisFroiteirasViticulturaEnoloxíaPlantas rubideirasTaxons descritos por Linné
xénerouvaAsiauvasviñoExiptoAsia Menorneolíticocerámicamaduraciónenfermidadesmildiooídiofiloxera
Vide
Saltar ata a navegación
Saltar á procura
vide | |||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Vitis vinifera en Franz Eugen Köhler, 1897 | |||||||||||||||||
Clasificación científica | |||||||||||||||||
| |||||||||||||||||
Nome trinomial | |||||||||||||||||
Vitis vinifera vinifera L. |
A vide ou videira (Vitis vinifera) é unha planta rubideira, a máis coñecida do xénero Vitis, da familia das vitáceas, con tronco retorto, vástagos nodosos e flexibles, follas alternas, pecioladas, grandes e partidas en cinco lóbulos puntiagudos, flores verdosas en acios, e cuxo froito é a uva. Orixinaria de Asia, cultívase en todas as rexións temperadas. Ao conxunto de vides cultivadas nun campo denomínaselles viñedo.
A vide produce as uvas, froito co mollo do cal se fai o viño. Pola contra as vides salvaxes ou silvestres, non cultivadas, posúen unhas follas máis ásperas, e as uvas son pequenas e de sabor agre.
O cultivo da vide para a produción do viño é unha das actividades máis antigas da civilización, probablemente contemporánea ao comezo desta. Existe evidencia de que os primeiros cultivadores de viñas e produtores de viño, atopábanse na rexión de Exipto e Asia Menor, durante o neolítico. Ao mesmo tempo que os primeiros asentamentos humanos permanentes empezaron a dominar a arte do cultivo e a cativa de gando, así como o da produción de cerámica.
Índice
1 Plantación
2 Enfermidades
3 Véxase tamén
3.1 Outros artigos
Plantación |
Antigamente os viñedos plantábanse nos peores terreos e esparexidos por estes sen ningún tipo de orde, aproveitándose moi ben o espazo con máis de 4000 cepas por hectárea. Tiñan o inconveniente de requiriren moita man de obra para realizar os coidados e recollida da uva, polo que nas novas plantacións se empezaron a aliñar as cepas, deixando maior espazo entre elas, co obxectivo de poder usar animais para realizaren algúns labores. Coa chegada da maquinaria agrícola os corredores entre as diferentes fileiras tivo que empezar a ser maior, reducindo o número de plantas, pero gañando en comodidade. Os sistemas de emparrado fan máis regular a maduración e permiten ata mecanizar a vendima.
Enfermidades |
Algunhas das principais enfermidades que sofren son o mildio, o oídio, e a filoxera.
Véxase tamén |
Outros artigos |
Vitis (xénero)- Viño
- Enoloxía
Vitivinicultura.
Viticultura.
|
|
Categorías:
- Vitis
- Plantas medicinais
- Froiteiras
- Viticultura
- Enoloxía
- Plantas rubideiras
- Taxons descritos por Linné
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.416","walltime":"0.482","ppvisitednodes":"value":870,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":19043,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":768,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":8,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":32,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":33,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 417.925 1 -total"," 92.48% 386.509 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 6.69% 27.940 1 Modelo:Taxobox"," 4.09% 17.089 1 Modelo:Taxobox/núcleo"," 0.78% 3.257 1 Modelo:Taxobox/cor"," 0.78% 3.257 1 Modelo:Outros_homónimos"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.308","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":4569936,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1301","timestamp":"20190315102041","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":148,"wgHostname":"mw1328"););