Skip to main content

Zeamă bordeleză Cuprins Etimologie | Folosire | Referințe și note | Bibliografie | Meniu de navigarePartea de masă a cuprului metalic în cristalohidratul CuSO4 * 5H2OLa réduction des doses de cuivre: une nécessité pour l’oléiculture de demain

PesticideFungicide


pesticidalgicidfungicidsulfat de cupruvar stinscuprusurfactantfrancezăfrancezeBordeauxadjectivulAlexis MillardetUlysse Gayonviță de viepiersicicaișiprunimeriviței de vieoleiculturămăslinilorbacteriozeifumagineicartofilortomatelorcăpșunilor










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eascundeu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="ro" dir="ltr"u003Eu003Cdiv class="plainlinks" style="border: 1px solid #ddd; margin: 0 0 3px;"u003Enu003Cdiv class="nomobile" style="float:right"u003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedia:Wikimedia_CEE_Spring_2019" title="Wikipedia:Wikimedia CEE Spring 2019"u003Eu003Cimg alt="Logo original-t.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/171px-Logo_original-t.png" decoding="async" width="171" height="95" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/258px-Logo_original-t.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/342px-Logo_original-t.png 2x" data-file-width="1800" data-file-height="1000" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Enu003Cdiv style="color: grey; max-width:1280px; margin: 12px auto; font-family: Tahoma, u0026#39;DejaVu Sans Condensedu0026#39;, sans-serif; text-align: center; font-size: 16pt; position: relative;"u003EVă invităm să participați la concursul u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Wikimedia_CEE_Spring_2019" title="Wikipedia:Wikimedia CEE Spring 2019"u003EWikimedia CEE Springu003C/au003E. Săptămâna aceasta sunt promovate articolele propuse de wikipediștii din u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Austria" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Austria"u003EAustriau003C/au003E, u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Serbia" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Serbia"u003ESerbiau003C/au003E, u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Estonia" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Estonia"u003EEstoniau003C/au003E.u003C/divu003Enu003Cdiv style="clear: both;"u003Eu003C/divu003Enu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Zeamă bordeleză




De la Wikipedia, enciclopedia liberă






Jump to navigation
Jump to search


Zeama bordeleză este un pesticid (algicid și fungicid) fabricat prin neutralizarea unei soluții de sulfat de cupru cu var stins, în proporție 1:1:100 (ex. 1kg de sulfat de cupru cristalin, 1kg de var stins și 100kg de apă).


Conține 13% cupru (exprimat în cupru metalic).[1] Pentru garantarea unui mai bun efect, se adaugă un surfactant natural.


Produsul este vândut de obicei sub formă de pudră micronizată (de culoare albastră), care trebuie amestecată cu apă; masa volumică a produsului este de circa 0,45 g/ml (± 0,1g/ml).


În Europa, reglementarea folosirii acestui produs a evoluat impunându-se diminuarea dozelor.





Sulfat de cupru utilizat pentru pregătirea zemii bordeleze.





Cuprins





  • 1 Etimologie


  • 2 Folosire


  • 3 Referințe și note


  • 4 Bibliografie




Etimologie |


Denumirea produsului, în franceză bouillie bordelaise, provine de la numele localității franceze Bordeaux. De la denumirea orașului Bordeaux s-a obținut, prin derivare, adjectivul bordelais (masculin singular), respectiv bordelaise (feminin singular). În franceză, adjectivul bordelais / bordelaise semnifică: „din Bordeaux”, „de Bordeaux”, „bordelez” / „bordeleză”.
În limba română, adjectivul bordelaise a fost împrumutat și adaptat fonetic sub forma „bordeleză”.

La Bordeaux se află facultatea de științe la care lucrau profesorii Alexis Millardet (1838-1902), botanist, și prietenul său Ulysse Gayon (1845-1929), chimist, care au experimentat folosirea zemii bordeleze pe culturi de viță de vie.



Folosire |





Zeamă bordeleză aplicată pe frunze de viţă de vie, în apropiere de Monte Vibiano (Italia).



Zeama bordeleză este folosită pentru protejarea pomilor fructiferi (piersici, caiși, pruni, meri) și viței de vie, înainte de înflorire și după recoltare. În oleicultură (cultura măslinilor), cuprul este utilizat contra ochiului de păun și uneori contra bacteriozei și fumaginei.[2]

Zeama bordeleză se utilizează și pentru protejarea cartofilor, tomatelor, căpșunilor.



Referințe și note |



  1. ^ Partea de masă a cuprului metalic în cristalohidratul CuSO4 * 5H2O - WolframAlpha


  2. ^ La réduction des doses de cuivre: une nécessité pour l’oléiculture de demain, Infolea 2020, n°6 - novembre 2008, AFIDOL



Bibliografie |



  • Bernard Ginestet, La bouillie bordelaise, ou Petite anthologie anecdotique et chronologique du vignoble, des gens et du vin de Bordeaux, Flammarion, Paris, 1975, 241 p. ISBN 9782080608116;


  • Pierre Viala et Paul Ferrouillat, Manuel pratique pour le traitement des maladies de la vigne, C. Coulet, Montpellier, 1888, 183 p. (lucrare veche, numeroase referințe)




Adus de la https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Zeamă_bordeleză&oldid=12369899










Meniu de navigare



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.088","walltime":"0.126","ppvisitednodes":"value":76,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":198,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":19,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":3,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":953,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":2,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 85.935 1 Format:Fr","100.00% 85.935 1 -total"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.044","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1287237,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1338","timestamp":"20190404185523","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Zeamu0103 bordelezu0103","url":"https://ro.wikipedia.org/wiki/Zeam%C4%83_bordelez%C4%83","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q893396","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q893396","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2012-03-10T16:12:17Z","dateModified":"2018-09-06T21:36:49Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Copper%28II%29-sulfate-pentahydrate-sample.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":108,"wgHostname":"mw1325"););

Popular posts from this blog

Wikipedia:Vital articles Мазмуну Biography - Өмүр баян Philosophy and psychology - Философия жана психология Religion - Дин Social sciences - Коомдук илимдер Language and literature - Тил жана адабият Science - Илим Technology - Технология Arts and recreation - Искусство жана эс алуу History and geography - Тарых жана география Навигация менюсу

Bruxelas-Capital Índice Historia | Composición | Situación lingüística | Clima | Cidades irmandadas | Notas | Véxase tamén | Menú de navegacióneO uso das linguas en Bruxelas e a situación do neerlandés"Rexión de Bruxelas Capital"o orixinalSitio da rexiónPáxina de Bruselas no sitio da Oficina de Promoción Turística de Valonia e BruxelasMapa Interactivo da Rexión de Bruxelas-CapitaleeWorldCat332144929079854441105155190212ID28008674080552-90000 0001 0666 3698n94104302ID540940339365017018237

What should I write in an apology letter, since I have decided not to join a company after accepting an offer letterShould I keep looking after accepting a job offer?What should I do when I've been verbally told I would get an offer letter, but still haven't gotten one after 4 weeks?Do I accept an offer from a company that I am not likely to join?New job hasn't confirmed starting date and I want to give current employer as much notice as possibleHow should I address my manager in my resignation letter?HR delayed background verification, now jobless as resignedNo email communication after accepting a formal written offer. How should I phrase the call?What should I do if after receiving a verbal offer letter I am informed that my written job offer is put on hold due to some internal issues?Should I inform the current employer that I am about to resign within 1-2 weeks since I have signed the offer letter and waiting for visa?What company will do, if I send their offer letter to another company