Skip to main content

Бордовска чорба Садржај Пламењача Припрема препарата Референце Спољашње везе Мени за навигацијуБактериозна пламењача јабучастог воћаГаленикина Бордовска чорбаПримена Бордовске чорбе у органској пољопривредиABC Gardening Australia Fact SheetBordeaux Mixture at the UC Statewide Integrated Pest Management Program, University of California

Фунгициди


Бордобакар(II) сулфатакалцијум-хидроксидагљивично обољењехемијске индустријелакмус папиромфунгицид










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eсакријu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="sr" dir="ltr"u003Eu003Cdiv style="position:relative; overflow:hidden; background-color:#5E9DC8; text-align:center; color:white; font-size:1.25em; font-weight:bold; line-height:1.5em; margin-top: 5px;"u003Eu003Cuu003Eu003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%9B%D0%BD%D0%BE_%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%92%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5_%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5" class="extiw" title="meta:Велико пролећно сређивање Оставе"u003Eu003Cspan style="color:white"u003EУчествуј у Великом пролећном сређивању Оставе од 15. марта до 15. априла!u003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/uu003Eu003C/divu003Enu003Cdiv style="position:relative; overflow:hidden; background-color:#5E9DC8; text-align:center; color:white; font-size:1.25em; font-weight:bold; line-height:1.5em; margin-top: 5px;"u003Eu003Cuu003Eu003Ca href="/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5_%D1%83_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%9A%D1%83_%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0/%D0%A6%D0%95%D0%95_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%9B%D0%B5_2019" title="Википедија:Такмичење у писању чланака/ЦЕЕ пролеће 2019"u003Eu003Cspan style="color:white"u003EТакмичи се у писању чланака о средњој и источној Европи од 21. марта до 31. маја!u003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/uu003Eu003C/divu003Enu003Cdiv style="position:relative; overflow:hidden; background-color:#5E9DC8; text-align:center; color:white; font-size:1.2em; font-weight:bold; line-height:1.5em; margin-top: 5px;"u003EУ току је расправа о u003Cuu003Eu003Ca href="/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%93%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%9A%D0%B5/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%A3%D0%B2%D0%BE%D1%92%D0%B5%D1%9A%D0%B5_%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5" title="Википедија:Гласање/Предлог/Увођење опште припреме"u003Eu003Cspan style="color:white"u003Eувођењу опште припремеu003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/uu003E и о u003Cuu003Eu003Ca href="/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0:%D0%93%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%9A%D0%B5/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE_%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80_%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%84%D0%B5%D1%98%D1%81%D0%B0" title="Википедија:Гласање/Предлог/Право администратор интерфејса"u003Eu003Cspan style="color:white"u003Eадминистраторима интерфејсаu003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/uu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Бордовска чорба




Из Википедије, слободне енциклопедије






Иди на навигацију
Иди на претрагу




Савремен виноград


Бордовска чорба је први препарат у заштити биља, и представља прелаз из традиционалне пољопривреде у интезивни начин гајења биљака. Посебно је значајна за воћарску производњу где јој је и највећа примена. Бордовска чорба је откривена у Француској покрајини Бордо, познатој по узгоју винове лозе. Како су се повећавали засади винове лозе повећавала се и опасност од појаве биљних болести које су драстично смањивале већ мале приносе. Развојем биологије се дошло до закључка да биљне болести изазивају углавном гљивице што је био случај и у покрајини Бордо. Испитивањем се дошло до закључка да бакар утиче на заустављање раста гљивица или пак на њихово уништавање; па се тако развила бордовска чорба.


Бордовска чорба се добија мешањем бакар(II) сулфата и калцијум-хидроксида (креча).[1]




Садржај





  • 1 Пламењача


  • 2 Припрема препарата

    • 2.1 Употреба препарата



  • 3 Референце


  • 4 Спољашње везе




Пламењача


Пламењача је гљивично обољење карактеристично за воћарско-виноградарску , али и за ратарско-повртарску производњу. Карактерише је спржен изглед листа као да је ватром опечен, и јавља се искључиво на листу. Са развојем обољења се смањује лисна површина а самим тим и површина активна у фотосинтези. Како се сањује лисна површина, тако долази до одбацивања плода или до потпуног сушења биљке.


Пламењача је једна од најраспрострањенијих болести и у многоме утиче на приносе, па се зато велики значај придодаје сузбијању ове болести.[2]



Припрема препарата




Справљање бордовске чорбе


Пре развоја савремене хемијске индустрије за производњну препарата за заштиту биља, бордовска чорба се справљала тако што су се куповале појединачне компоненте и мешале пред непосредну употребу. С једне стране је ово било добро, јер у оваквим смешама је могуће прилагођавати концетрацију према јачини обољења; са друге стране, недовољно обучени људи за справљање чорбе често стављају већу концетрацију од максималне дозвољене.


Бордовска чорба се прави тако сто се у 1кг плавог камена додаје 400гр негашеног или 1,2кг гашеног креча и меша се са водом (50-70 л.). Чорба треба да буде неутрална, до благо алкална, што се проверава лакмус папиром у току сипања кречног млека. Оног момента када плави лакмусов папир поцрвени, чорба је спремна за употребу. Треба је искористити исти дан, јер иначе губи употребљивост. Да би већа количина чорбе остала употребљива можемо на 100л чорбе додати 1л млека или 100гр шећера и тако сачувати њену употребљивост.
Бордовска чорба има висок степен заштите биљака од болести типа: пламењаче, лисне пегавости, антракнозе, рак рана и других болести.



Употреба препарата




Винова лоза


Велика примена бордовске чорбе је за воћарско-виноградарску произвидњу. Посебан значај има у борби против пламењаче где бакарна једињења имају велики значај за сузбијање гљивичних обољења. Винова лоза има велику површину листа што је погодно за настанак пламењаче, па је због тога потребно вршити третирања бордовском чорбом јако често. Каренца код стоних сорти на бордовску чорбу је око 21 дан, а код винских сорти је 28 дана.


При употреби бордовске чорбе треба бити опрезан поготово код млађих биљних ткива јер може изазвати ожеготине тј.опекотине. Иначе је безопасна за зељасте органе бројних врста биљака, има добру лепљивост, спорије се спира са третираних делова и обезбеђује трајнију заштиту, а може се без губитка ефикасности мешати са велики бројем инсектицидима. Све до половине овог века била је најуспешнији и највише коришћен бакарни фунгицид у свету.



Референце




  1. ^ Др. Милорад Бабовић, Др. Радосав Секулић Заштита биља, Завод за уџбенике, Београд


  2. ^ Бактериозна пламењача јабучастог воћа




Спољашње везе


  • Галеникина Бордовска чорба

  • Примена Бордовске чорбе у органској пољопривреди

  • ABC Gardening Australia Fact Sheet

  • Bordeaux Mixture at the UC Statewide Integrated Pest Management Program, University of California




Преузето из „https://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Бордовска_чорба&oldid=12361604”










Мени за навигацију



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.056","walltime":"0.068","ppvisitednodes":"value":110,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":503,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":159,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":7,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":867,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 20.029 1 Шаблон:Reflist","100.00% 20.029 1 -total"," 12.15% 2.433 1 Шаблон:Main_other"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.002","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":544840,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1254","timestamp":"20190331075340","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":114,"wgHostname":"mw1244"););

Popular posts from this blog

Wikipedia:Vital articles Мазмуну Biography - Өмүр баян Philosophy and psychology - Философия жана психология Religion - Дин Social sciences - Коомдук илимдер Language and literature - Тил жана адабият Science - Илим Technology - Технология Arts and recreation - Искусство жана эс алуу History and geography - Тарых жана география Навигация менюсу

Bruxelas-Capital Índice Historia | Composición | Situación lingüística | Clima | Cidades irmandadas | Notas | Véxase tamén | Menú de navegacióneO uso das linguas en Bruxelas e a situación do neerlandés"Rexión de Bruxelas Capital"o orixinalSitio da rexiónPáxina de Bruselas no sitio da Oficina de Promoción Turística de Valonia e BruxelasMapa Interactivo da Rexión de Bruxelas-CapitaleeWorldCat332144929079854441105155190212ID28008674080552-90000 0001 0666 3698n94104302ID540940339365017018237

What should I write in an apology letter, since I have decided not to join a company after accepting an offer letterShould I keep looking after accepting a job offer?What should I do when I've been verbally told I would get an offer letter, but still haven't gotten one after 4 weeks?Do I accept an offer from a company that I am not likely to join?New job hasn't confirmed starting date and I want to give current employer as much notice as possibleHow should I address my manager in my resignation letter?HR delayed background verification, now jobless as resignedNo email communication after accepting a formal written offer. How should I phrase the call?What should I do if after receiving a verbal offer letter I am informed that my written job offer is put on hold due to some internal issues?Should I inform the current employer that I am about to resign within 1-2 weeks since I have signed the offer letter and waiting for visa?What company will do, if I send their offer letter to another company