Skip to main content

Sobremesa Índice Etimoloxía | Historia | Aspectos nutricionais | Doces e sobremesas típicos de tempada | Galería de sobremesas | Notas | Véxase tamén | Menú de navegaciónLoveToKnowLoveToKnowTVG. Vivir aquí (15/01/2012). A Galicia máis doce.42445ID4011539-2dessertssh85037243Traballa nel

Multi tool use
Multi tool use

Sobremesas


cultura occidentalcomidaxantarceaazucradofroitaspasteiscremastortasflansxeadospudinsdocesqueixosnocescastañaslingua galegamorfolóxicapanaisdátilesIdade Mediaazucrexeadosorbetesmelxaropebanquetesviñoespeciasxenxibrecoandrofiúnchoanísnougatpiñónsmarmeloabeláspistachosboticariosséculo XIXchinesaCrema cataláArroz con leiteAnanásTorta de SantiagochocolateOrellasEntroidoÓsos de santoLeite fritidoFilloas










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eagocharu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="gl" dir="ltr"u003Eu003Ctable class="plainlinks fmbox fmbox-system plainlinks" style="background:#fffdf5; border:1px solid #ffc5a6; margin:1em auto 1em auto; padding: 0.5ex; text-align: center;"u003Enu003Ctbodyu003Eu003Ctru003Ennu003Ctd class="mbox-text" style=""u003E u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Insurrecci%C3%B3n_nacional_eslovaca" title="Insurrección nacional eslovaca"u003EInsurrección nacional eslovacau003C/au003Eu003C/bu003E é candidato a u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade" title="Wikipedia:Artigos de calidade"u003Eartigo de calidadeu003C/au003E. u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Votaci%C3%B3ns#Quen_pode_votar?" title="Wikipedia:Votacións"u003ESe reúnes os requisitosu003C/au003E podes u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cbu003Eparticipar na votaciónu003C/bu003Eu003C/au003E. u003C/tdu003Enu003Ctd class="mbox-imageright"u003E u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cimg alt="Cscr-candidate.svg" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/30px-Cscr-candidate.svg.png" decoding="async" width="30" height="25" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/45px-Cscr-candidate.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/60px-Cscr-candidate.svg.png 2x" data-file-width="522" data-file-height="438" /u003Eu003C/au003E u003C/tdu003Enu003C/tru003Enu003C/tbodyu003Eu003C/tableu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Sobremesa




Na Galipedia, a Wikipedia en galego.






Saltar ata a navegación
Saltar á procura





Sobremesas variadas.


Na cultura occidental recente, a sobremesa é o derradeiro prato que se serve no curso dunha comida (xantar ou cea). Componse dun prato cociñado máis ou menos azucrado ou ben de froitas, pasteis, cremas, tortas, flans, xeados, pudins e doces.


Nunha acepción máis antiga, a sobremesa comprendía tamén o queixo e algúns s secos (noces, castañas asadas).




Índice





  • 1 Etimoloxía


  • 2 Historia


  • 3 Aspectos nutricionais


  • 4 Doces e sobremesas típicos de tempada


  • 5 Galería de sobremesas


  • 6 Notas


  • 7 Véxase tamén

    • 7.1 Bibliografía


    • 7.2 Outros artigos


    • 7.3 Ligazóns externas





Etimoloxía |


O nome é unha extensión de sobremesa, é dicir, do período de tempo en que os comensais permanecen á mesa despois de comeren, xeralmente falando, xa que é nese momento cando se serve.


Na lingua galega, sobremesa vén da construción morfolóxica sobre + mesa, significando sobre 'despois', 'aquilo que sucede máis tarde', e mesa significando 'comida principal que se consome á mesa'. Polo tanto, sobremesa significa despois da mesa ou aquilo que sucede á comida principal.



Historia |





Amendoados de Allariz.





Filloas, típica sobremesa do entroido en Galicia.


As primeiras sobremesas eran alimentos servidos en cru, como panais de mel, e froitos secos, como dátiles.


Non foi até a Idade Media, cando o azucre comezou a fabricarse, en que a xente empezou a gozar de máis sobremesas doces, pero incluso entón o azucre era tan caro que se reservaba só para os ricos, e en ocasións moi especiais.


A orixe de sobremesas conxeladas, como o xeado e os sorbetes remóntanse tamén á Idade Media, cando a realeza consumía xeo doce con sabor a mel ou a xarope de froitas.[1]


Tamén na Idade Media, nos banquetes da corte francesa, pratos que hoxe consideramos como sobremesa, e que podían consistir en preparacións doces e salgadas, non pechaban a comida, senón que ían seguidos por outros dous servizos, o issue de table e o boutehors, alimentos compostos de viño e especias de cámara (así chamadas porque sa pasaba a unha cámara á parte para degustalas), especias ou froitas confeitadas en azucre ou mel: xenxibre, coandro, fiúncho, anís, nougat de piñóns, doce de marmelo, abelás e pistachos confeitados. Estas especias de cámara gozaban de gran reputación, pois considerábase que facilitaban a dixestión, de xeito que eran máis ben medicamentos que doces, e por iso eran frecuentemente preparadas por boticarios e dadas aos enfermos.[2]


Antes do século XIX, que conduciu, por un lado, ao xurdimento da clase media e, por outro, á mecanización da industria azucreira, os doces eran un privilexio da aristocracia. Cando o azucre se fixo máis barato medrou, paralelamente, o desenvolvemento e a popularización das sobremesas.


En moitas culturas, como a chinesa, non se espera a chegar ao final da comida, servíndose unha mestura de doces e saborosos pratos ao longo da comida.



Aspectos nutricionais |



Doces e sobremesas típicos de tempada |


Hai algunhas sobremesas que se consomen especialmente nalgunhas datas significadas. En Galicia, por exemplo:


En entroido

  • Filloas, orellas.
En Pascua

  • Rosca de Pascua.
En Santos e defuntos

  • Bolos de vento (chulas), ósos de santo.
En Nadal

  • Rosca de Reis, froita seca, noces. Hoxe en día turróns, mazapáns, polvoróns (importados).


Galería de sobremesas |



Notas |




  1. Delp, Valorie: "History of Desserts". LoveToKnow[Ligazón morta]. (en inglés) Consultada o 9/4/2012.


  2. Jacquert, Danielle (1988): La médecine médiévale dans le cadre Parisien XIV–XVe siècles. Fayard. ISBN 2-213-59923-8.



Véxase tamén |





Bibliografía |


  • Delp, Valorie: "History of Desserts". LoveToKnow[Ligazón morta](en inglés). Consultado o 9/4/2012.

  • Dodge, Abigail J. et. al. (2002): Dessert. Simon & Schuster. ISBN 0743226437. [1]

  • Mesnier, Roland (2004): Dessert University. Simon & Schuster. ISBN 0-7432-2317-9 [2]


Outros artigos |


  • Sobremesa de Galicia

  • Queixo

  • Xelatina


Ligazóns externas |


  • TVG. Vivir aquí (15/01/2012). A Galicia máis doce.



Este artigo tan só é un bosquexo
 Este artigo é, polo de agora, só un bosquexo. Traballa nel para axudar a contribuír a que a Galipedia mellore e medre.





Traído desde "https://gl.wikipedia.org/w/index.php?title=Sobremesa&oldid=5039242"










Menú de navegación


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.252","walltime":"0.388","ppvisitednodes":"value":365,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":8436,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":672,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":5,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":8265,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":6,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 276.702 1 -total"," 79.82% 220.868 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 11.37% 31.464 1 Modelo:Commons"," 10.43% 28.853 1 Modelo:Irmáns"," 9.34% 25.838 1 Modelo:Caixa_lateral"," 6.38% 17.665 1 Modelo:Listaref"," 2.65% 7.323 1 Modelo:Título_sen_retrouso"," 2.14% 5.921 1 Modelo:En_progreso"," 1.90% 5.269 2 Modelo:Ligazón_morta"," 1.14% 3.168 1 Modelo:Metamodelo_en_progreso"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.124","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":2858384,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1308","timestamp":"20190531153342","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Sobremesa","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Sobremesa","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q182940","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q182940","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2012-04-09T07:59:12Z","dateModified":"2019-01-21T08:52:27Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Desserts.jpg","headline":"derradeiro prato que se serve no curso dunhau00a0comida"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":133,"wgHostname":"mw1255"););1pxlWl
IQC,2 TQ M4ZPy,0,P b5D0FR08jo7pjd

Popular posts from this blog

RemoteApp sporadic failureWindows 2008 RemoteAPP client disconnects within a matter of minutesWhat is the minimum version of RDP supported by Server 2012 RDS?How to configure a Remoteapp server to increase stabilityMicrosoft RemoteApp Active SessionRDWeb TS connection broken for some users post RemoteApp certificate changeRemote Desktop Licensing, RemoteAPPRDS 2012 R2 some users are not able to logon after changed date and time on Connection BrokersWhat happens during Remote Desktop logon, and is there any logging?After installing RDS on WinServer 2016 I still can only connect with two users?RD Connection via RDGW to Session host is not connecting

Vilaño, A Laracha Índice Patrimonio | Lugares e parroquias | Véxase tamén | Menú de navegación43°14′52″N 8°36′03″O / 43.24775, -8.60070

Cegueira Índice Epidemioloxía | Deficiencia visual | Tipos de cegueira | Principais causas de cegueira | Tratamento | Técnicas de adaptación e axudas | Vida dos cegos | Primeiros auxilios | Crenzas respecto das persoas cegas | Crenzas das persoas cegas | O neno deficiente visual | Aspectos psicolóxicos da cegueira | Notas | Véxase tamén | Menú de navegación54.054.154.436928256blindnessDicionario da Real Academia GalegaPortal das Palabras"International Standards: Visual Standards — Aspects and Ranges of Vision Loss with Emphasis on Population Surveys.""Visual impairment and blindness""Presentan un plan para previr a cegueira"o orixinalACCDV Associació Catalana de Cecs i Disminuïts Visuals - PMFTrachoma"Effect of gene therapy on visual function in Leber's congenital amaurosis"1844137110.1056/NEJMoa0802268Cans guía - os mellores amigos dos cegosArquivadoEscola de cans guía para cegos en Mortágua, PortugalArquivado"Tecnología para ciegos y deficientes visuales. Recopilación de recursos gratuitos en la Red""Colorino""‘COL.diesis’, escuchar los sonidos del color""COL.diesis: Transforming Colour into Melody and Implementing the Result in a Colour Sensor Device"o orixinal"Sistema de desarrollo de sinestesia color-sonido para invidentes utilizando un protocolo de audio""Enseñanza táctil - geometría y color. Juegos didácticos para niños ciegos y videntes""Sistema Constanz"L'ocupació laboral dels cecs a l'Estat espanyol està pràcticament equiparada a la de les persones amb visió, entrevista amb Pedro ZuritaONCE (Organización Nacional de Cegos de España)Prevención da cegueiraDescrición de deficiencias visuais (Disc@pnet)Braillín, un boneco atractivo para calquera neno, con ou sen discapacidade, que permite familiarizarse co sistema de escritura e lectura brailleAxudas Técnicas36838ID00897494007150-90057129528256DOID:1432HP:0000618D001766C10.597.751.941.162C97109C0155020