Sobremesa Índice Etimoloxía | Historia | Aspectos nutricionais | Doces e sobremesas típicos de tempada | Galería de sobremesas | Notas | Véxase tamén | Menú de navegaciónLoveToKnowLoveToKnowTVG. Vivir aquí (15/01/2012). A Galicia máis doce.42445ID4011539-2dessertssh85037243Traballa nel
Sobremesas
cultura occidentalcomidaxantarceaazucradofroitaspasteiscremastortasflansxeadospudinsdocesqueixosnocescastañaslingua galegamorfolóxicapanaisdátilesIdade Mediaazucrexeadosorbetesmelxaropebanquetesviñoespeciasxenxibrecoandrofiúnchoanísnougatpiñónsmarmeloabeláspistachosboticariosséculo XIXchinesaCrema cataláArroz con leiteAnanásTorta de SantiagochocolateOrellasEntroidoÓsos de santoLeite fritidoFilloas
(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eagocharu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="gl" dir="ltr"u003Eu003Ctable class="plainlinks fmbox fmbox-system plainlinks" style="background:#fffdf5; border:1px solid #ffc5a6; margin:1em auto 1em auto; padding: 0.5ex; text-align: center;"u003Enu003Ctbodyu003Eu003Ctru003Ennu003Ctd class="mbox-text" style=""u003E u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Insurrecci%C3%B3n_nacional_eslovaca" title="Insurrección nacional eslovaca"u003EInsurrección nacional eslovacau003C/au003Eu003C/bu003E é candidato a u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade" title="Wikipedia:Artigos de calidade"u003Eartigo de calidadeu003C/au003E. u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Votaci%C3%B3ns#Quen_pode_votar?" title="Wikipedia:Votacións"u003ESe reúnes os requisitosu003C/au003E podes u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cbu003Eparticipar na votaciónu003C/bu003Eu003C/au003E. u003C/tdu003Enu003Ctd class="mbox-imageright"u003E u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cimg alt="Cscr-candidate.svg" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/30px-Cscr-candidate.svg.png" decoding="async" width="30" height="25" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/45px-Cscr-candidate.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/60px-Cscr-candidate.svg.png 2x" data-file-width="522" data-file-height="438" /u003Eu003C/au003E u003C/tdu003Enu003C/tru003Enu003C/tbodyu003Eu003C/tableu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());
Sobremesa
Saltar ata a navegación
Saltar á procura
Na cultura occidental recente, a sobremesa é o derradeiro prato que se serve no curso dunha comida (xantar ou cea). Componse dun prato cociñado máis ou menos azucrado ou ben de froitas, pasteis, cremas, tortas, flans, xeados, pudins e doces.
Nunha acepción máis antiga, a sobremesa comprendía tamén o queixo e algúns s secos (noces, castañas asadas).
Índice
1 Etimoloxía
2 Historia
3 Aspectos nutricionais
4 Doces e sobremesas típicos de tempada
5 Galería de sobremesas
6 Notas
7 Véxase tamén
7.1 Bibliografía
7.2 Outros artigos
7.3 Ligazóns externas
Etimoloxía |
O nome é unha extensión de sobremesa, é dicir, do período de tempo en que os comensais permanecen á mesa despois de comeren, xeralmente falando, xa que é nese momento cando se serve.
Na lingua galega, sobremesa vén da construción morfolóxica sobre + mesa, significando sobre 'despois', 'aquilo que sucede máis tarde', e mesa significando 'comida principal que se consome á mesa'. Polo tanto, sobremesa significa despois da mesa ou aquilo que sucede á comida principal.
Historia |
As primeiras sobremesas eran alimentos servidos en cru, como panais de mel, e froitos secos, como dátiles.
Non foi até a Idade Media, cando o azucre comezou a fabricarse, en que a xente empezou a gozar de máis sobremesas doces, pero incluso entón o azucre era tan caro que se reservaba só para os ricos, e en ocasións moi especiais.
A orixe de sobremesas conxeladas, como o xeado e os sorbetes remóntanse tamén á Idade Media, cando a realeza consumía xeo doce con sabor a mel ou a xarope de froitas.[1]
Tamén na Idade Media, nos banquetes da corte francesa, pratos que hoxe consideramos como sobremesa, e que podían consistir en preparacións doces e salgadas, non pechaban a comida, senón que ían seguidos por outros dous servizos, o issue de table e o boutehors, alimentos compostos de viño e especias de cámara (así chamadas porque sa pasaba a unha cámara á parte para degustalas), especias ou froitas confeitadas en azucre ou mel: xenxibre, coandro, fiúncho, anís, nougat de piñóns, doce de marmelo, abelás e pistachos confeitados. Estas especias de cámara gozaban de gran reputación, pois considerábase que facilitaban a dixestión, de xeito que eran máis ben medicamentos que doces, e por iso eran frecuentemente preparadas por boticarios e dadas aos enfermos.[2]
Antes do século XIX, que conduciu, por un lado, ao xurdimento da clase media e, por outro, á mecanización da industria azucreira, os doces eran un privilexio da aristocracia. Cando o azucre se fixo máis barato medrou, paralelamente, o desenvolvemento e a popularización das sobremesas.
En moitas culturas, como a chinesa, non se espera a chegar ao final da comida, servíndose unha mestura de doces e saborosos pratos ao longo da comida.
Aspectos nutricionais |
Doces e sobremesas típicos de tempada |
Hai algunhas sobremesas que se consomen especialmente nalgunhas datas significadas. En Galicia, por exemplo:
- En entroido
Filloas, orellas.
- En Pascua
Rosca de Pascua.
- En Santos e defuntos
Bolos de vento (chulas), ósos de santo.
- En Nadal
Rosca de Reis, froita seca, noces. Hoxe en día turróns, mazapáns, polvoróns (importados).
Galería de sobremesas |
Crema catalá, sobremesa típica de Cataluña.
Arroz con leite, típica sobremesa de moitas gastronomías.
Ananás ou "piña americana".
Torta de Santiago.
Copa de xeado de chocolate con nata e galleta.
Orellas, doces típicos do Entroido en Galicia.
Ósos de santo, doce da Semana Santa de Castelá e León.
Leite fritido, sobremesa común en Galicia.
Filloas, doces típicos de Galicia (especialmente polo Entroido), Bretaña e outros países.
Notas |
↑ Delp, Valorie: "History of Desserts". LoveToKnow[Ligazón morta]. (en inglés) Consultada o 9/4/2012.
↑ Jacquert, Danielle (1988): La médecine médiévale dans le cadre Parisien XIV–XVe siècles. Fayard. ISBN 2-213-59923-8.
Véxase tamén |
Commons ten máis contidos multimedia sobre: Sobremesa |
Bibliografía |
- Delp, Valorie: "History of Desserts". LoveToKnow[Ligazón morta](en inglés). Consultado o 9/4/2012.
- Dodge, Abigail J. et. al. (2002): Dessert. Simon & Schuster. ISBN 0743226437. [1]
- Mesnier, Roland (2004): Dessert University. Simon & Schuster. ISBN 0-7432-2317-9 [2]
Outros artigos |
- Sobremesa de Galicia
- Queixo
- Xelatina
Ligazóns externas |
- TVG. Vivir aquí (15/01/2012). A Galicia máis doce.
|
Este artigo é, polo de agora, só un bosquexo. Traballa nel para axudar a contribuír a que a Galipedia mellore e medre. |
Categoría:
- Sobremesas
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.252","walltime":"0.388","ppvisitednodes":"value":365,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":8436,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":672,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":5,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":8265,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":6,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 276.702 1 -total"," 79.82% 220.868 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 11.37% 31.464 1 Modelo:Commons"," 10.43% 28.853 1 Modelo:Irmáns"," 9.34% 25.838 1 Modelo:Caixa_lateral"," 6.38% 17.665 1 Modelo:Listaref"," 2.65% 7.323 1 Modelo:Título_sen_retrouso"," 2.14% 5.921 1 Modelo:En_progreso"," 1.90% 5.269 2 Modelo:Ligazón_morta"," 1.14% 3.168 1 Modelo:Metamodelo_en_progreso"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.124","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":2858384,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1308","timestamp":"20190531153342","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Sobremesa","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Sobremesa","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q182940","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q182940","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2012-04-09T07:59:12Z","dateModified":"2019-01-21T08:52:27Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Desserts.jpg","headline":"derradeiro prato que se serve no curso dunhau00a0comida"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":133,"wgHostname":"mw1255"););