Arroz á cubana Características | Notas | Véxase tamén | Menú de navegación
Pratos de arrozGastronomía de España
pratocociña españolaarrozovonapadosalsa de tomateFilipinasocupación españolatimbalovos revoltossalchichabeiconCuba Colonial
(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eagocharu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="gl" dir="ltr"u003Eu003Ctable class="plainlinks fmbox fmbox-system plainlinks" style="background:#fffdf5; border:1px solid #ffc5a6; margin:1em auto 1em auto; padding: 0.5ex; text-align: center;"u003Enu003Ctbodyu003Eu003Ctru003Ennu003Ctd class="mbox-text" style=""u003E u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Insurrecci%C3%B3n_nacional_eslovaca" title="Insurrección nacional eslovaca"u003EInsurrección nacional eslovacau003C/au003Eu003C/bu003E é candidato a u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade" title="Wikipedia:Artigos de calidade"u003Eartigo de calidadeu003C/au003E. u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Votaci%C3%B3ns#Quen_pode_votar?" title="Wikipedia:Votacións"u003ESe reúnes os requisitosu003C/au003E podes u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cbu003Eparticipar na votaciónu003C/bu003Eu003C/au003E. u003C/tdu003Enu003Ctd class="mbox-imageright"u003E u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cimg alt="Cscr-candidate.svg" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/30px-Cscr-candidate.svg.png" decoding="async" width="30" height="25" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/45px-Cscr-candidate.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/60px-Cscr-candidate.svg.png 2x" data-file-width="522" data-file-height="438" /u003Eu003C/au003E u003C/tdu003Enu003C/tru003Enu003C/tbodyu003Eu003C/tableu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());
Arroz á cubana
Saltar ata a navegación
Saltar á procura
O arroz á cubana é un prato da cociña española.[1] Trátase dun prato composto por arroz branco moldeado, ovo e plátano frito, xeralmente napado con salsa de tomate. É un prato que tivo a súa orixe na Cuba Colonial ao incluír un plátano fritido entre os seus ingredientes.[2][3] Precisamente é coñecido en Filipinas durante o período da ocupación española.[4] É un prato moi popular que se acostuma servir quente en restaurantes españois como primeiro prato.
Características |
O prato está composto de arroz branco fervido con tomate acompañado de polo, lombo, chistorra, cenoria fervida e salchichas.[5] O arroz branco, unha vez fervido, moldéase normalmente cun vaso ou cunca para que quede a modo de timbal.[1] Pode empregarse para a súa elaboración o típico arroz español de gran redondo. É un prato que se serve normalmente quente. Existen variantes do prato nas que se serve con ovos revoltos en lugar de ovo frito. Existen versións nas que non se inclúe un plátano, e no seu lugar ponse unha salchicha tipo Frankfurt (e en ocasións beicon).[6] É posible que a orixe do prato fora unha das variantes de arroz coñecidas procedente da cociña caribeña que se modificou e estableceu na península. Non se descarta por algúns autores que nacera de pratos de arroz ao incluír o ovo frito durante a Cuba Colonial.[7]
Notas |
↑ 1,01,1 Paul Richardson, (2008), A Late Dinner: Discovering the Food of Spain, Primera Ed., Bloomsbury Publising,
↑ Ismael Sarmiento Ramírez, (2003), Alimentación y relaciones sociales en la Cuba colonial, Anales del Museo de América, ISSN 1133-8741, Nº. 11, págs. 197-226
↑ HAZARD, Samuel (1928): Cuba a pluma y lapiz, 3 tomos, Habana, Impr. de Cultural S.A.
↑ Antonio Quilis,Celia Casado Fresnillo, (2008), La lengua española en Filipinas: Historia. Situación actual, CSIC, Madrid
↑ Fuente: APEGA.
↑ Eva Celada, (2011), La cocina actual de la Casa de Alba
↑ Cándido Hurones, (2009), Cómo freír un huevo. La innovación didáctica al servicio de la docencia universitaria, Entelequia: revista interdisciplinar, ISSN-e 1885-6985, Nº. 10 , páxs. 239-252
Véxase tamén |
Vexa a entrada do Galizionario acerca de arroz á cubana |
Categorías:
- Pratos de arroz
- Gastronomía de España
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.164","walltime":"0.198","ppvisitednodes":"value":266,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":1942,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":170,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":8,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":3163,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 135.627 1 -total"," 67.74% 91.879 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 23.65% 32.082 1 Modelo:Wiktionary"," 19.89% 26.980 1 Modelo:Irmáns"," 17.04% 23.107 1 Modelo:Caixa_lateral"," 8.44% 11.442 1 Modelo:Listaref"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.071","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1295948,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1267","timestamp":"20190514084222","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Arroz u00e1 cubana","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Arroz_%C3%A1_cubana","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q4796278","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q4796278","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2015-05-26T01:40:27Z","dateModified":"2017-11-09T14:12:12Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Arroz_a_la_cubana.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":118,"wgHostname":"mw1238"););