Paella Índice Ingredientes | Variedades | Galería de imaxes | Véxase tamén | Menú de navegaciónBalconmicrobio.comReceita oficial da paella validada polo Club de Xefes de Cociña da Comunidade Valenciana.Gastronomía de ValenciaVariantes de receita de paellaID
Pratos de arrozPratos de marisco
valencianolatíntixolaPaís ValencianoPaís Valencianopucheiropolocoellotomatefeixón verdepementoazafránaceiteaugaarrozarrozarrozazafránaceite de olivabarracasalquerías1520arroztomatepolocoelloazafránromeulimónlimónpementoArroz negroArroz con costra
(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eagocharu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="gl" dir="ltr"u003Eu003Ctable class="plainlinks fmbox fmbox-system plainlinks" style="background:#fffdf5; border:1px solid #ffc5a6; margin:1em auto 1em auto; padding: 0.5ex; text-align: center;"u003Enu003Ctbodyu003Eu003Ctru003Ennu003Ctd class="mbox-text" style=""u003E u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Insurrecci%C3%B3n_nacional_eslovaca" title="Insurrección nacional eslovaca"u003EInsurrección nacional eslovacau003C/au003Eu003C/bu003E é candidato a u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade" title="Wikipedia:Artigos de calidade"u003Eartigo de calidadeu003C/au003E. u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Votaci%C3%B3ns#Quen_pode_votar?" title="Wikipedia:Votacións"u003ESe reúnes os requisitosu003C/au003E podes u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cbu003Eparticipar na votaciónu003C/bu003Eu003C/au003E. u003C/tdu003Enu003Ctd class="mbox-imageright"u003E u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cimg alt="Cscr-candidate.svg" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/30px-Cscr-candidate.svg.png" decoding="async" width="30" height="25" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/45px-Cscr-candidate.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/60px-Cscr-candidate.svg.png 2x" data-file-width="522" data-file-height="438" /u003Eu003C/au003E u003C/tdu003Enu003C/tru003Enu003C/tbodyu003Eu003C/tableu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());
Paella
Saltar ata a navegación
Saltar á procura
Denomínase paella en valenciano (do latín patella, "especie de ferrada") a un recipiente de metal (xeralmente ferro), con dúas asas ou un mango, de pouca profundidade e grande superficie, semellante a unha tixola, moi empregada en gran parte do País Valenciano (onde, de feito, paella significa "tixola"). Nesta paella adoita cociñarse unha grande variedade de arroces, algúns dos cales toman o seu nome: a paella de polo e coello, a paella de verduras, a paella de marisco, a paella de coliflor e bacallau etcétera.
Por este motivo, paella pasou a designar en galego un prato típico do País Valenciano, cociñado no recipiente do que toma o nome (de igual maneira ó que acontece con pucheiro). Trátase dun refogo de carne (polo o coello), verduras (tomate, feixón verde, pemento), azafrán e aceite, ó cal se engade auga e tras un tempo de cocción, o arroz, continuando a cocción ata que o arroz absorba todo o caldo. Adoita ter verduras e carne ou marisco, pero os ingredientes básicos son o arroz, o azafrán e o aceite de oliva, ós que se engaden as cousas que se encontran a man en cada caso.
A paella provén da época de dominación árabe: existía o costume de facer este prato con cus-cus, pero a falta deste ingrediente na península, empezaron a empregar o arroz. Coa paella, humilde e exquisito prato da horta que a finais do século XIX saltou das barracas e alquerías ás casas de comidas, barracóns e merendeiros de toda a costa valenciana.
O conxunto de especialidades que ofrecen os restaurantes urbanos, as arrocerías ó uso e os chiringuitos de praia son difíciles de encadrar dentro dunha listaxe. Hai arroces caldosos, cociñados en caldeiros, pucheiros, caldeiras e potas, coma o famoso arròs amb fesols i naps, e arroces melosos preparados en potas fondas de barro, do estilo do arròs al forn (arroz ó forno) ou o arròs amb costra (arroz con costra), cuxas receitas gardan unha enorme similitude co arròs en cassola al forn que figura no Llibre de Coch, de Robert de Nola (1520).
Índice
1 Ingredientes
2 Variedades
3 Galería de imaxes
4 Véxase tamén
4.1 Ligazóns externas
Ingredientes |
A paella valenciana leva arroz, tomate, bachoqueta (feixón verde), garrofón, tabella, polo e coello. Úsase o azafrán para darlle máis sabor e cor ó arroz. Ademais decotío ponse romeu que lle dá moi bo sabor e á hora de comer é moi popular engadir unhas pingas de limón, pero só en caso de que saíse algo queimada, se non, o auténtico sabor queda enmascarado pola acidez do limón. Pode non levar pemento, pero non existe unha receita estándar posto que en cada pobo adoitan preparalas de moi diversos xeitos.
Variedades |
Paella de marisco
Paella valenciana
Arroz negro
Arroz con costra
Galería de imaxes |
- Artigo principal: Galería de imaxes de paellas de Galicia.
Véxase tamén |
Ligazóns externas |
Commons ten máis contidos multimedia sobre: paella de vexetais |
Balconmicrobio.com How to do a Paella. Video Included! (Spanish)- Receita oficial da paella validada polo Club de Xefes de Cociña da Comunidade Valenciana.
- Gastronomía de Valencia
- Variantes de receita de paella
|
Categorías:
- Pratos de arroz
- Pratos de marisco
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.160","walltime":"0.244","ppvisitednodes":"value":206,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":4244,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":329,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":3621,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":2,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 161.335 1 -total"," 70.43% 113.632 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 19.31% 31.151 1 Modelo:Commons"," 17.76% 28.650 1 Modelo:Irmáns"," 15.36% 24.786 1 Modelo:Caixa_lateral"," 6.75% 10.897 1 Modelo:Artigo_principal"," 3.38% 5.460 1 Modelo:Ligazóns_multiparámetros"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.075","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1504011,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1332","timestamp":"20190510231852","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Paella","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Paella","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q212121","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q212121","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-07-12T18:43:03Z","dateModified":"2019-01-31T14:36:28Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/ValencianPaella.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":115,"wgHostname":"mw1329"););