Skip to main content

Arroz glutinoso Índice Cultivo | Composición | Notas | Véxase tamén | Menú de navegación"Copia arquivada"o orixinal

OryzaArrozGastronomía de TailandiaGastronomía do XapónGastronomía de VietnamGastronomía da ChinaGastronomía de LaosSuxi


arrozAsiagluteTailandiaXapónVietnamChinaLaosargamasaGran Muralla ChinesaMacaubananeiragluteceliaquíaamilosaamidónintegral












Arroz glutinoso




Na Galipedia, a Wikipedia en galego.






Saltar ata a navegación
Saltar á procura





Arroz glutinoso en follas de bananeira.




Arroz glutinoso con feixóns.


O arroz glutinoso (especie Oryza sativa var. glutinosa ou Oryza glutinosa) tamén denominado arroz pegañento, é un tipo de arroz de gran curto, oriúndo de Asia, que se torna particularmente pegañento despois da cocedura. Chámase glutinoso por ser pegañento e non conter glute. Por outra banda, cómpre non confundilo con outros tipos de arroz asiáticos que tamén se tornan pegañentos trala cocedura.




Índice





  • 1 Cultivo


  • 2 Composición


  • 3 Notas


  • 4 Véxase tamén

    • 4.1 Outros artigos





Cultivo |


O arroz glutinoso cultívase en Tailandia, no Xapón, no Vietnam, na China e en Laos. Estímase que 85% da produción total de arroz de Laos é deste tipo. Existen rexistros mencionando este arroz datados de hai preto de 1100 anos, nesta rexión. Na China, de acordo con lendas ancestrais, este tipo de arroz cultívase hai máis de 2000 anos. Tests químicos revelaron quese usou como ingrediente chave da argamasa da Gran Muralla Chinesa. Úsase en innumerábeis receitas do leste e sueste asiático, como, por exemplo, en Macau, na receita dos chamados pudins de arroz glutinoso (tamén coñecidos coma lapas), que se envolven en follas de bananeira.[1]



Composición |


O arroz glutinoso non contén glute, sendo por iso compatíbel con dietas exentas de glute (celiaquía). O que o distingue dos restantes tipos de arroz é a ausencia de amilosa (ou presenza de cantidades moi reducidas) e, tamén, a elevada concentración de amilopectina (os dous polisacáridos que constitúen o amidón). A amilopectina é responsábel da cualidade pegañenta do arroz glutinoso. Esta diferenza ten orixe nunha mutación que foi albo de selección artifical por parte dos agriculturores.[2]


Pódese usar sen casca ou con casca. O arroz glutinoso sen casca posúe unha cor branca, mentres que o integral posúe unha cor rosada ou negra.[3] Ambos os dous poden cocerse en gran ou triturarse e transforse en fariña, para seren cociñados coma unha pasta.



Notas |




  1. "Copia arquivada". Arquivado dende o orixinal o 03 de abril de 2009. Consultado o 03 de abril de 2014. 


  2. Kenneth M. Olsen e Michael D. Purugganan (2002). "Molecular evidence on the origin and evolution of glutinous rice". Genetics 162: 941-950


  3. Kenneth F. Kiple, Kriemhild Coneè Ornelas. The Cambridge World History of Food, 143





Véxase tamén |



Outros artigos |


  • Mochi



Traído desde "https://gl.wikipedia.org/w/index.php?title=Arroz_glutinoso&oldid=4982328"










Menú de navegación


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.168","walltime":"0.229","ppvisitednodes":"value":244,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":3408,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":206,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":8,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1945,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 197.388 1 -total"," 52.11% 102.849 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 26.56% 52.420 1 Modelo:Listaref"," 23.79% 46.963 1 Modelo:Cita_web"," 8.29% 16.354 1 Modelo:Wiktionary"," 5.55% 10.950 1 Modelo:Irmáns"," 3.73% 7.354 1 Modelo:Caixa_lateral"," 1.31% 2.577 1 Modelo:Outros_homónimos"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.092","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":2239497,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1319","timestamp":"20190511092128","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Arroz glutinoso","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Arroz_glutinoso","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q115443","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q115443","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2014-04-03T13:57:29Z","dateModified":"2018-11-08T19:00:13Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Klebreis.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":137,"wgHostname":"mw1262"););

Popular posts from this blog

RemoteApp sporadic failureWindows 2008 RemoteAPP client disconnects within a matter of minutesWhat is the minimum version of RDP supported by Server 2012 RDS?How to configure a Remoteapp server to increase stabilityMicrosoft RemoteApp Active SessionRDWeb TS connection broken for some users post RemoteApp certificate changeRemote Desktop Licensing, RemoteAPPRDS 2012 R2 some users are not able to logon after changed date and time on Connection BrokersWhat happens during Remote Desktop logon, and is there any logging?After installing RDS on WinServer 2016 I still can only connect with two users?RD Connection via RDGW to Session host is not connecting

How to write a 12-bar blues melodyI-IV-V blues progressionHow to play the bridges in a standard blues progressionHow does Gdim7 fit in C# minor?question on a certain chord progressionMusicology of Melody12 bar blues, spread rhythm: alternative to 6th chord to avoid finger stretchChord progressions/ Root key/ MelodiesHow to put chords (POP-EDM) under a given lead vocal melody (starting from a good knowledge in music theory)Are there “rules” for improvising with the minor pentatonic scale over 12-bar shuffle?Confusion about blues scale and chords

Esgonzo ibérico Índice Descrición Distribución Hábitat Ameazas Notas Véxase tamén "Acerca dos nomes dos anfibios e réptiles galegos""Chalcides bedriagai"Chalcides bedriagai en Carrascal, L. M. Salvador, A. (Eds). Enciclopedia virtual de los vertebrados españoles. Museo Nacional de Ciencias Naturales, Madrid. España.Fotos