Skip to main content

Arroz glutinoso Índice Cultivo | Composición | Notas | Véxase tamén | Menú de navegación"Copia arquivada"o orixinal

OryzaArrozGastronomía de TailandiaGastronomía do XapónGastronomía de VietnamGastronomía da ChinaGastronomía de LaosSuxi


arrozAsiagluteTailandiaXapónVietnamChinaLaosargamasaGran Muralla ChinesaMacaubananeiragluteceliaquíaamilosaamidónintegral












Arroz glutinoso




Na Galipedia, a Wikipedia en galego.






Saltar ata a navegación
Saltar á procura





Arroz glutinoso en follas de bananeira.




Arroz glutinoso con feixóns.


O arroz glutinoso (especie Oryza sativa var. glutinosa ou Oryza glutinosa) tamén denominado arroz pegañento, é un tipo de arroz de gran curto, oriúndo de Asia, que se torna particularmente pegañento despois da cocedura. Chámase glutinoso por ser pegañento e non conter glute. Por outra banda, cómpre non confundilo con outros tipos de arroz asiáticos que tamén se tornan pegañentos trala cocedura.




Índice





  • 1 Cultivo


  • 2 Composición


  • 3 Notas


  • 4 Véxase tamén

    • 4.1 Outros artigos





Cultivo |


O arroz glutinoso cultívase en Tailandia, no Xapón, no Vietnam, na China e en Laos. Estímase que 85% da produción total de arroz de Laos é deste tipo. Existen rexistros mencionando este arroz datados de hai preto de 1100 anos, nesta rexión. Na China, de acordo con lendas ancestrais, este tipo de arroz cultívase hai máis de 2000 anos. Tests químicos revelaron quese usou como ingrediente chave da argamasa da Gran Muralla Chinesa. Úsase en innumerábeis receitas do leste e sueste asiático, como, por exemplo, en Macau, na receita dos chamados pudins de arroz glutinoso (tamén coñecidos coma lapas), que se envolven en follas de bananeira.[1]



Composición |


O arroz glutinoso non contén glute, sendo por iso compatíbel con dietas exentas de glute (celiaquía). O que o distingue dos restantes tipos de arroz é a ausencia de amilosa (ou presenza de cantidades moi reducidas) e, tamén, a elevada concentración de amilopectina (os dous polisacáridos que constitúen o amidón). A amilopectina é responsábel da cualidade pegañenta do arroz glutinoso. Esta diferenza ten orixe nunha mutación que foi albo de selección artifical por parte dos agriculturores.[2]


Pódese usar sen casca ou con casca. O arroz glutinoso sen casca posúe unha cor branca, mentres que o integral posúe unha cor rosada ou negra.[3] Ambos os dous poden cocerse en gran ou triturarse e transforse en fariña, para seren cociñados coma unha pasta.



Notas |




  1. "Copia arquivada". Arquivado dende o orixinal o 03 de abril de 2009. Consultado o 03 de abril de 2014. 


  2. Kenneth M. Olsen e Michael D. Purugganan (2002). "Molecular evidence on the origin and evolution of glutinous rice". Genetics 162: 941-950


  3. Kenneth F. Kiple, Kriemhild Coneè Ornelas. The Cambridge World History of Food, 143





Véxase tamén |



Outros artigos |


  • Mochi



Traído desde "https://gl.wikipedia.org/w/index.php?title=Arroz_glutinoso&oldid=4982328"










Menú de navegación


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.168","walltime":"0.229","ppvisitednodes":"value":244,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":3408,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":206,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":8,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1945,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 197.388 1 -total"," 52.11% 102.849 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 26.56% 52.420 1 Modelo:Listaref"," 23.79% 46.963 1 Modelo:Cita_web"," 8.29% 16.354 1 Modelo:Wiktionary"," 5.55% 10.950 1 Modelo:Irmáns"," 3.73% 7.354 1 Modelo:Caixa_lateral"," 1.31% 2.577 1 Modelo:Outros_homónimos"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.092","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":2239497,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1319","timestamp":"20190511092128","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Arroz glutinoso","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Arroz_glutinoso","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q115443","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q115443","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2014-04-03T13:57:29Z","dateModified":"2018-11-08T19:00:13Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Klebreis.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":137,"wgHostname":"mw1262"););

Popular posts from this blog

Wikipedia:Vital articles Мазмуну Biography - Өмүр баян Philosophy and psychology - Философия жана психология Religion - Дин Social sciences - Коомдук илимдер Language and literature - Тил жана адабият Science - Илим Technology - Технология Arts and recreation - Искусство жана эс алуу History and geography - Тарых жана география Навигация менюсу

Bruxelas-Capital Índice Historia | Composición | Situación lingüística | Clima | Cidades irmandadas | Notas | Véxase tamén | Menú de navegacióneO uso das linguas en Bruxelas e a situación do neerlandés"Rexión de Bruxelas Capital"o orixinalSitio da rexiónPáxina de Bruselas no sitio da Oficina de Promoción Turística de Valonia e BruxelasMapa Interactivo da Rexión de Bruxelas-CapitaleeWorldCat332144929079854441105155190212ID28008674080552-90000 0001 0666 3698n94104302ID540940339365017018237

What should I write in an apology letter, since I have decided not to join a company after accepting an offer letterShould I keep looking after accepting a job offer?What should I do when I've been verbally told I would get an offer letter, but still haven't gotten one after 4 weeks?Do I accept an offer from a company that I am not likely to join?New job hasn't confirmed starting date and I want to give current employer as much notice as possibleHow should I address my manager in my resignation letter?HR delayed background verification, now jobless as resignedNo email communication after accepting a formal written offer. How should I phrase the call?What should I do if after receiving a verbal offer letter I am informed that my written job offer is put on hold due to some internal issues?Should I inform the current employer that I am about to resign within 1-2 weeks since I have signed the offer letter and waiting for visa?What company will do, if I send their offer letter to another company