Skip to main content

Cebada Índice Descrición | Historia | Usos | Contraindicacións | Produción | Notas | Véxase tamén | Menú de navegación"'Hordeum vulgare' (TSN 40874)"Dicionario da Real Academia GalegaPortal das PalabrasStatistik der FAO 2010, aufgerufen am 21  März 2012Análise de baleiros de coleccións ex situ para o acervo xenético de HordeumEstatísticas de produción agrícola47054ID34964156898-9barley52196690434255122251712321114455HORVX1924484512000255432706056imp0545557182ID405391-11123326340874NBNSYS00000026044513kew-419563ID1186861029993491625509707HOVU7734ID419563

CereaisHordeumPlantas descritas en 1753Plantas medicinais


cerealíferagramíneasxerminaciónfloresespigascolmofroitosamareladosovoidesfariñacervexaverántrigofértilesraíztalocanafollasvaíñaláminalígulaaurículasinflorescenciagramíneasgranápicescascadepredadoresmalteadoOriente Medioantigo ExiptoÉxodopragas de ExiptogregosromanosgladiadoresSuízagransIdade da PedraInglaterraoriente próximoFinlandiaColombiaPerúEcuadormáchicamalteadocervexawhiskyxenebrapanporcoskvasauga de cebadatrigomalteaveacenteoglutedoenza celíacaintestino delgadoFAO










Este é un dos 1000 artigos que toda Wikipedia debería ter



Cebada




Na Galipedia, a Wikipedia en galego.






Saltar ata a navegación
Saltar á procura





Cebada, Orxo

Debuxo da cebada
Debuxo da cebada

Clasificación científica






















Reino:

Plantae

(sen clasif.)

Angiosperms

(sen clasif.):

Monocots

(sen clasif.):

Commelinids


Orde:

Poales


Familia:

Poaceae

Subfamilia:

Pooideae


Tribo:

Triticeae


Xénero:

Hordeum


Especie:

H. vulgare[1]


Nome binomial
'Hordeum vulgare'
L.




Hordeum vulgare


A cebada ou orxo[2] (Hordeum vulgare) é unha gramínea cerealífera de grande importancia tanto para humanos como para animais, e representa a quinta maior colleita do mundo. Pertence á familia das gramíneas e a área cultivada no mundo chega a 530.000 km². O seu período de xerminación é de 1 a 3 días. As súas flores dispóñense en espigas, na extremidade do colmo, e os froitos, amarelados e ovoides, fornecen unha fariña alimenticia. A xerminación dos grans (malte) da especie (Hordeum distichum) utilízase na fabricación da cervexa, e os grans torrados e moídos son usados na fabricación dunha bebida sen cafeína de aspecto semellante ao café.




Índice





  • 1 Descrición


  • 2 Historia


  • 3 Usos


  • 4 Contraindicacións


  • 5 Produción


  • 6 Notas


  • 7 Véxase tamén

    • 7.1 Bibliografía


    • 7.2 Outros artigos


    • 7.3 Ligazóns externas





Descrición |


A cebada é un cereal de invierno, que se recolle en verán (xuño ou xullo no hemisferio norte) e xeralmente a súa distribución é semellante á do trigo. A cebada crece ben en solos drenados, que non precisan seren tan fértiles como os dedicados ao trigo.


A raíz da planta é fasciculada e nela pódense identificar raíces primarias e secundarias. As raíces primarias fórmanse polo crecemento da radícula e desparecen na planta adulta, momento no que se desenvolven as raíces secundarias dende a base do talo, con diversas ramificacións. O talo da cebada é unha cana oca que presenta de sete a oito entrenós, separados por diafragmas nudosos. Os entrenós son máis longos segundo o talo medra dende a rexión basal. O número de talos en cada planta é variable, e cada un deles presenta unha espiga.


As follas están conformadas pola vaíña basal e a lámina, que están unidas pola lígula e presentan dúas prolongacións membranosas denominadas aurículas. As follas atópanse inseridas nos nós do talo por un colar ou pulvinus, que é un avultamento na base da folla.


A súa espiga é a inflorescencia da planta, que se considera unha prolongación do talo, e que é semellante á das demais gramíneas.


O gran ten forma de fuso, máis groso no centro e diminuíndo cara aos ápices. A casca (nos tipos vestidos) protexe o gran contra os depredadores e é de utilidade nos procesos de malteado e cervexería; representa un 13 % do peso do gran, oscilando segundo o tipo ou a variedade.



Historia |


A cebada cultivada (Hordeum vulgare) desciende da cebada silvestre (Hordeum spontaneum), que crece en Oriente Medio. Ambas as especies son diploides (2n=14 cromosomas). O seu cultivo aparece no antigo Exipto e foi un produto importante para o desenvolvemento desta civilización; no libro do Éxodo cítase en relación coas pragas de Exipto. Os gregos e os romanos empregaban a cebada para elaborar pan, e era a base de alimentación para os gladiadores romanos. En Suíza atopáronse restos calcinados de tortas elaboradas con grans de cebada toscamente moídos que datan da Idade da Pedra.


Durante moitos séculos a distinción de clases tamén afectou ao tipo de cereal que estaba permitido consumir: en Inglaterra ata o século XVI os pobres só tiñan permitido consumir pan de cebada mentres que o pan de trigo estaba destinado á clase alta.



Usos |


Nalgúns países de oriente próximo, do norte de Europa (como Finlandia) e de Suramérica (como Colombia, Perú e Ecuador) aínda se emprega como alimento para consumo humano, mediante un proceso de torrado e moenda cun produto final chamado máchica. Porén, é moito máis empregada no malteado e na obtención de mostos para a elaboración da cervexa e na fabricación de whisky escocés e de xenebra neerlandesa. Existe pan que se elabora co cereal e ademais outra pequena proporción destínase para a alimentación animal, particularmente dos porcos. Elabóranse tamén bebidas non alcohólicas ou lixeiramente alcohólicas, como o kvas e a auga de cebada. Tamén se emprega a semente como medicinal.[3][4]



Contraindicacións |


O orxo, así como o trigo, o malte, a avea e o centeo, posúe glute na súa composición, desta forma, non debe ser consumido por portadores da doenza celíaca, xa que a mesma trae como consecuencia ao organismo (caso consumido estes alimentos), unha atrofia nas mucosas do intestino delgado, prexudicando o organismo e a absorción de diversos nutrientes.



Produción |


Segundo a FAO a produción mundial de cebada en 2010 alcanzou 123,5 millóns de toneladas. Os 20 maiores produtores abranguen o 82 % do total mundial.














































































Maiores países produtores en (2010)[5]
 Posto 
País
 Cantidade 
(en t)
 Posto 
País
 Cantidade 
(en t)
   1
Alemaña Alemaña   
10 412 100   13
Flag of Argentina.svgArxentina   
2 983 050
   2
Flag of France.svgFrancia   
10 102 000   14
Dinamarca Dinamarca   
2 981 300
   3
Ucraína Ucraína   
8 484 900   15
Marrocos Marrocos   
2 566 450
   4
Rusia Rusia   
8 350 020   16
Flag of the People's Republic of China.svgChina   
2 520 000*
   5
España España   
8 156 500   17
Belarús Belarús   
1 966 460
   6
Flag of Canada.svgCanadá   
7 605 300   18
India India   
1 600 000
   7
Australia Australia   
7 294 000   19
República Checa República Checa   
1 584 500
   8
Turquía Turquía   
7 240 000   20
Flag of Algeria.svg Alxeria   
1 500 000*
   9
Reino Unido Reino Unido   
5 252 000   …;      
   10
Estados Unidos de América Estados Unidos   
3 924 870
   11
Polonia Polonia   
3 533 000
   12
Flag of Iran.svg Irán   
3 209 590   
Mundo   
123 479 202

(* Estimación da FAO)



Notas |



  1. Sistema Integrado de Información Taxonómica. "'Hordeum vulgare' (TSN 40874)" (en inglés). 


  2. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para orxo.


  3. PASSE, 2008. páx. 123 a 127


  4. CÁCERES, 1996. páx. 127 e 128.


  5. FAO, Faostat Statistik der FAO 2010, aufgerufen am 21  März 2012[Ligazón morta]


Véxase tamén |





Bibliografía |


  • Cendrero, Orestes [1938] Nociones de historia natural. 7.ª Edición, París.

  • Forero, Daniel Gonzalo [2000] Almacenamiento de Granos. UNAD, Facultad de Ciencias Agrarias, Bogotá.

  • Kent, Norman Leslie [1983] Technology of cereals: An introduction for students of food science and agriculture. Pergamon Press Ltd, Oxford.

  • Ruiz Camacho, Rubén [1981] Cultivo del Trigo y la Cebada. Temas de Orientación Agropecuaria, Bogotá.


Outros artigos |



  • Orxo bravo (Hordeum murinum)


  • Orxo de dúas carreiras (Hordeum distichon ou Hordeum distichum)

  • A cebada na cultura popular galega


Ligazóns externas |



  • Análise de baleiros de coleccións ex situ para o acervo xenético de Hordeum no portal Gap Analysis.


  • Estatísticas de produción agrícola da Food and Agriculture Organization (en inglés).




Traído desde "https://gl.wikipedia.org/w/index.php?title=Cebada&oldid=4891231"










Menú de navegación


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.776","walltime":"1.326","ppvisitednodes":"value":1422,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":28273,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1806,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":11,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":34,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":2924,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":35,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 1200.972 1 -total"," 67.62% 812.041 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 13.37% 160.542 1 Modelo:Commonscat"," 13.05% 156.724 1 Modelo:Irmáns"," 12.73% 152.930 1 Modelo:Caixa_lateral"," 5.76% 69.202 1 Modelo:ITIS"," 5.74% 68.954 1 Modelo:Taxobox"," 5.50% 66.080 1 Modelo:Cita_web"," 4.72% 56.666 1 Modelo:Taxobox/núcleo"," 1.02% 12.274 1 Modelo:1000"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.516","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":6266641,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1305","timestamp":"20190516184752","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Cebada","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Cebada","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q11577","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q11577","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2005-06-14T21:03:33Z","dateModified":"2018-09-03T17:16:16Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Illustration_Hordeum_vulgare0B.jpg","headline":"especie de planta"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":167,"wgHostname":"mw1270"););

Popular posts from this blog

Wikipedia:Vital articles Мазмуну Biography - Өмүр баян Philosophy and psychology - Философия жана психология Religion - Дин Social sciences - Коомдук илимдер Language and literature - Тил жана адабият Science - Илим Technology - Технология Arts and recreation - Искусство жана эс алуу History and geography - Тарых жана география Навигация менюсу

Bruxelas-Capital Índice Historia | Composición | Situación lingüística | Clima | Cidades irmandadas | Notas | Véxase tamén | Menú de navegacióneO uso das linguas en Bruxelas e a situación do neerlandés"Rexión de Bruxelas Capital"o orixinalSitio da rexiónPáxina de Bruselas no sitio da Oficina de Promoción Turística de Valonia e BruxelasMapa Interactivo da Rexión de Bruxelas-CapitaleeWorldCat332144929079854441105155190212ID28008674080552-90000 0001 0666 3698n94104302ID540940339365017018237

What should I write in an apology letter, since I have decided not to join a company after accepting an offer letterShould I keep looking after accepting a job offer?What should I do when I've been verbally told I would get an offer letter, but still haven't gotten one after 4 weeks?Do I accept an offer from a company that I am not likely to join?New job hasn't confirmed starting date and I want to give current employer as much notice as possibleHow should I address my manager in my resignation letter?HR delayed background verification, now jobless as resignedNo email communication after accepting a formal written offer. How should I phrase the call?What should I do if after receiving a verbal offer letter I am informed that my written job offer is put on hold due to some internal issues?Should I inform the current employer that I am about to resign within 1-2 weeks since I have signed the offer letter and waiting for visa?What company will do, if I send their offer letter to another company